Hľadať
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Po stopách Draculu a Rumunska

Po stopách Draculu a Rumunska

Netradičnú turistickú destináciu, treba poňať netradične. Tak som sa dostala do Rumunska. V Bukurešti som vymenila možnosť turistickej obhliadky za gastro-pobyt a dni plné ochutnávania špecialít. Mojím druhým, už troška predvídateľnejším zámerom bolo vydať sa po stopách Draculu inšpirovaná románom, ktorý sa okolo mňa obšmietal ako „zakázaná literatúra“ od útleho detstva…

Rumunsko nikdy nepatrilo k lukratívnym dovolenkovým rezortom, do ktorého sa turisti len tak hrnú, polihujú na plážach, objavujú miesta a dokumentujú si svoje zážitky naj selfie fotkami. Spočiatku som chcela napísať, že je to chyba, no práve táto (v najlepšom zmysle slova myslená) neatraktívnosť, poskytne na cestách pocit, že krajinu objavujete úplne sám, že je celá len a len vaša a ako dobyvateľ si užívate každým kúskom svojho tela nové dobrodružstvo. Len asi 900 kilometrov od nás vzdialené Rumunsko v sebe skrýva mnoho kultúrneho a prírodného dedičstva, ktoré si domáci strážia. Krajina bola odjakživa prepletená mnohými kultúrami, ktoré tu zanechali svoj rukopis.

BUKUREŠŤ NA TANIERI

S rukou na srdci musím priznať aj ja, že som tu šla s predsudkami, ešte stále kdesi v nás drieme predstava chudobného Rumunska. Nebolo by na mieste tvrdiť, že krajina prekypuje bohatstvom, no myslím, že keď jej dáte cestovateľskú šancu, budete príjemne prekvapení. Môj let a prvé kroky smerovali najskôr do hlavného mesta Bukurešť. Metropola nachádzajúca sa na pláňach medzi Karpatami a Dunajom bola v minulosti prezývaná aj „Paríž Východu“. Kvôli nepokojnej minulosti stratila veľa zo svojej noblesy, no stále je čo obdivovať. Vynechám však opisy pamiatok, ktoré sa tu dajú vidieť. Táto zastávka tu mala iný význam. Skúsiť aké je to užiť si gastro-turistiku.

     

Miestna kuchyňa tu je ovplyvnená tureckou, bulharskou či dokonca nemeckou a maďarskou. Medzi tradičné jedlá tu patrí Mămăligă  kukuričná kaša je národným pokrmom a pôvodne bola jedlom chudobných roľníkov, ktorí si ňou nahrádzali chlieb. Tradične sa podáva s bryndzou alebo slaným syrom a kyslou smotanou a bežne si ju môžete dať ako prílohu či hlavné jedlo. Chutné sú tu polievky, do ktorých Rumuni radi pridávajú kyslú chuť a označujú ich Ciorba, za ochutnávku stoja aj Sarmale, vínne listy plnené mäsom a ryžou či Mujdei palivá omáčka, vďaka ktorej spoznáte Rumunsko do sýtosti.

      

Reštaurácie v Bukurešti sú príjemné a útulné, personál vám rád pomôže a odporúča. Prevažne sa tu platí v hotovosti, preto majte vždy nejakú pri sebe a pre istotu si doklady a peňaženku nenechávajte bez dozoru.

ACH, DRACULA, PREČO SI LEN DRACULA

Dracula sa ku mne dostal už v detstve. Nie ten skutočný, iba ten z príbehu a bol to pre mňa najpokrčenejší hlavný hrdina všetkých  dôb. Babka túto knihu čítala (o prístupné pasáže sa rada podelila), no hlavného hrdinu sa desila natoľko, že jeho podobizeň vždy prehla, aby sa ňu nezazeral a každé nakuknutie do knihy, aj to najtajnejšie skončilo napomenutím. No, ale keďže zakázané najviac chutí, nevedela som si odpustiť odbočiť a pozrieť si  Transylvániu. Sighisoara je mesto, ktoré je nie len rodiskom legendami opradeným Draculom, ale dokonca aj jedným z najkrajších a najzachovalejších stredovekých miest v Európe. Z rodného Draculovho domu je dnes múzeum a reštaurácia, ktorá sa teší obľube turistov. Mesto je známe aj svojou historickou časťou a Hodinovou vežou, ktorá slúži ako skvelý záchytný bod, ak sa stratíte,  dláždenými uličkami a zdobenými kostolmi.

Niet divu, že Brama Stokera inšpirovalo práve toto miesto k napísaniu svojho románu. S ním je úzko späté miesto Brašov. Druhé najväčšie mesto Rumunska je čarovnou krajinou, kde sa zastavil čas. Ľudia tu žijú tradičným životom, jazdia na konských povozoch v obklopení hôr a zajatí rýchlo sa meniaceho počasia.

       

Práve tu môžete skúsiť aké je to prejsť sa najužšou uličkou so šírkou 1,3 metra či sa vydať na Draculov hrad Bran. Ten je veľmi obľúbenou atrakciou, čo cítiť aj na pošte turistov. Po vstupe doň by ste zbytočne hľadali ducha krvilačného grófa, to je práca pre vašu fantáziu. Hrad je udržiavaný s množstvom exponátov (nie Draculovských) a dokonca si tu prehliadku môžete urobiť aj samy bez sprievodcu.  Pár rokov dozadu bol dokonca na predaj a mohli ste sa stať majiteľom tohto skvostu, ktorý je dobré mať na cestovateľskom zozname ako absolvovaný.

     

Na zámku strávil skutočný Tepeš asi tak jednu noc, aj to ako väzeň, vôbec neberie na jeho turistickej atraktivite, je malý, hrôzostrašný, stojí na vysokej skale uprostred divokých hôr, proste dokonalé miesto pre „upíra“, ktoré už len z literárnych dôvodov stojí za to navštíviť…

 

Miška Hlipalová
Miška Hlipalová

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.victorytravel.sk/sk/wp-content/uploads/2018/07/9.jpg);background-color: transparent;background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}
X